Sposób przygotowania:
Krem z młodej marchewki.
Zagniatamy twarde ciasto z podanych składników, ścieramy je na tarce w łezkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie (kilka minut). Przelewamy zimna wodą po odcedzeniu. Obieramy marchewkę,kroimy ją w drobne kawałki, zalewamy bulionem i gotujemy ją do miękkości.Odkładamy kawałek marchewki do dekoracji. Miksujemy zupę , dodajemy kurkumę, 150 ml mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy zupę do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny, by była lekko kwaśna. Wkładamy do zupy kluseczki. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie gorąca. Podajemy zupę udekorowaną mleczkiem kokosowym, plasterkami marchewki i listkami pietruszki. Posypujemy szczyptą chili.
przejs
jaNina
przejs
Też pokochałam mleczko kokosowe, przyznaję bez bicia, a zupę postaram się ugotować jakoś niedługo.Jak się uda to dam znać :)
dża