paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Krem z pieczonych batatów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkawy, z nutą ostrości, ciekawy smak.

Krem z pieczonych batatów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pieczonych batatów

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych batatów
Umyte bataty przekrawamy wzdłuż na pół, układamy na blaszce co pieczenia i wstawiamy na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mają ładnie zmięknąć. Gdy trochę przestygną ściągamy z nich skórkę. Rozgniatamy je widelcem i wrzucamy do wywaru, dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek (doprawiony ostrą papryką) oraz starty imbir. Miksujemy wszystko na gładką masę. Przekładamy do półmiska i dekorujemy śmietaną.
Krem z pieczonych batatów
Bataty kroimy tak żeby były jak njcieńsze
Krem z pieczonych batatów
Skórka po upieczeniu bardzo ładnie schodzi
Krem z pieczonych batatów
Ostrej papryky wedle upodobania możemy dac więcej
Krem z pieczonych batatów
Przed miskowaniem warto trochę ostudzić krem, dla dobra blendera

Tagi:

bataty