Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych batatów
Umyte bataty przekrawamy wzdłuż na pół, układamy na blaszce co pieczenia i wstawiamy na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mają ładnie zmięknąć. Gdy trochę przestygną ściągamy z nich skórkę. Rozgniatamy je widelcem i wrzucamy do wywaru, dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek (doprawiony ostrą papryką) oraz starty imbir. Miksujemy wszystko na gładką masę. Przekładamy do półmiska i dekorujemy śmietaną.
![Krem z pieczonych batatów Krem z pieczonych batatów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/krem-z-pieczonych-batatow-130748.jpg)
![Krem z pieczonych batatów Krem z pieczonych batatów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/krem-z-pieczonych-batatow-130749.jpg)
![Krem z pieczonych batatów Krem z pieczonych batatów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/krem-z-pieczonych-batatow-130750.jpg)
![Krem z pieczonych batatów Krem z pieczonych batatów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/krem-z-pieczonych-batatow-130751.jpg)