Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych pomidorów
Pomidory przekroić w pół, umieścić je rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać do nich tymianek oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku. Całość przyprawić i polać oliwą. Piec w 220 st.C około 25-30 minut, aż pomidory zmiękną, a skórka się zmarszczy.
Upieczone pomidory przełożyć do garnka, wyciągając gałązki tymianku, a z łupinek delikatnie wycisnąć miąższ czosnku i dodać go do pomidorów. Zalać bulionem i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wrzucić listki bazylii i zmiksować wszystko blenderem na gładki krem.
Krem ponownie gotować około 25 minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Podawać np. z listkami bazylii, jogurtem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: (książka: Jamie Oliver's)
Upieczone pomidory przełożyć do garnka, wyciągając gałązki tymianku, a z łupinek delikatnie wycisnąć miąższ czosnku i dodać go do pomidorów. Zalać bulionem i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wrzucić listki bazylii i zmiksować wszystko blenderem na gładki krem.
Krem ponownie gotować około 25 minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Podawać np. z listkami bazylii, jogurtem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: (książka: Jamie Oliver's)
Dinah
akrobatka2
Dinah napisał(a):