Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krem z rumem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny deser lub jako dodatek do lodów i owoców

Krem z rumem i rodzynkami

Składniki:

Krem z rumem i rodzynkami

 

  • 15 dag rodzynki,
  • 4 szt jajka,
  • 1/4 szkl śmietanka kremowa,
  • 1/4 szkl rum,
  • 5 łyżek cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 2 łyżeczki żelatyna,
  • 3 lyżki skórka kandyzowana pomarańczowa,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z rumem i rodzynkami
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Rodzynki namoczyć w rumie na pół godziny. Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo mleko i odcedzony z rodzynek rum. Wyjąć z kąpieli i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać żelatynę, skórkę kandyzowaną, rodzynki, aromat i ubitą śmietankę kremową, wymieszać. Krem wyłożyć do pucharków, włożyć do lodówki, wystudzić.

Tagi:

jajko jajka