Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Krem z zielonego groszku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybka, łatwa i smaczna zupa z minimalną ilością kalorii.

Krem z zielonego groszku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem z zielonego groszku

 

  • 2 litry odtłuszczonego rosołu
  • cebula
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno pokrojonej marchewki
  • 1/4 selera też drobno pokrojonego
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z zielonego groszku
Warzywa wrzucamy do rosołu i gotujemy. Cebulę kroimy dość drobno i przesmażamy aż się zarumieni na odrobinie tłuszczu. Jak będzie ładna i rumiana wrzucamy do garnka z warzywami i gotujemy aż warzywa zmiękną. Odrobinę solimy, a resztę doprawimy na koniec. Gdy warzywa będą już miękkie wszystko dokładnie miksujemy i ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem. Zupka naprawdę lubi czosnek i czarny pieprz.
Krem z zielonego groszku
Groszek i warzywa gotujemy na rosole albo na wodzie.
Krem z zielonego groszku
Przesmażoną i brązową cebulkę wrzucamy do garnka.
Krem z zielonego groszku
Miękkie warzywa miksujemy na krem i ostatecznie doprawiamy.

Tagi:

groszek