Sposób przygotowania:
Krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem
W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim około 10 minut groszek (również ten mrożony). Kiedy groszek lekko zmięknie i się zarumieni wlewamy sok z cytryny i domowy wywar i gotujemy zupę pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie zupę odstawiamy na bok, aby trochę przestygła. Przestudzoną zupę blendujemy, z powrotem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorącej suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż nabiorą ładnej złotej barwy.
Doprawioną zupę nalewamy do miseczek lub filiżanek na środku każdej porcji kładziemy po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego (za pomocą wykałaczki możemy jogurtem narysować wzór ) i posypujemy prażonym słonecznikiem, zupę serwujemy od razu, smacznego ; )
Po tym czasie zupę odstawiamy na bok, aby trochę przestygła. Przestudzoną zupę blendujemy, z powrotem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorącej suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż nabiorą ładnej złotej barwy.
Doprawioną zupę nalewamy do miseczek lub filiżanek na środku każdej porcji kładziemy po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego (za pomocą wykałaczki możemy jogurtem narysować wzór ) i posypujemy prażonym słonecznikiem, zupę serwujemy od razu, smacznego ; )