kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem z zielonego groszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gęsta, kremowa zupa uwodząca pięknym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu lub kolacji do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki :)

Krem z zielonego groszku

Składniki:

Krem z zielonego groszku

podstawowe

  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 900 g zielonego groszku (2 opakowania)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego/drobiowego
  • 500 ml mleka
  • sól, czarny pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Krem z zielonego groszku
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa. Ja bulion mam zawsze po porcjowany i zamrożony ale w ostateczności możemy użyć bulionu z kostki.

Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Tagi:

groszek