Sposób przygotowania:
Hortex Kremowa zupa cebulowa w chlebie
Mąkę mieszamy z drożdżami, i cukrem, dolewamy wodę, olej i dosypujemy sól. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy wtedy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, z każdej odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego. Każdą z 4 części rozpłaszczamy na blacie na kształt koła, zbieramy brzegi do środka na kształt sakiewki, przewracamy do góry nogami, ponownie rozpłaszczamy i ponownie zbieramy brzegi do środka. Dokładnie zlepiamy i formujemy kule. Kule te przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Z małych, oderwanych wcześniej fragmentów formujemy kulki i również kładziemy na tej samej blaszce. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte chlebki smarujemy roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i na czubku umieszczamy małe kuleczki (je również smarujemy jajkiem).
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, wrzucamy zawartość torebek z zupą cebulową i całość smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość gotujemy ok. 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera, dolewamy whiskey i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z wystudzonych chlebków ścinamy wierzch ostrym nożem i miąższ ze środka nieco ugniatamy, żeby zrobić miejsce na zupę cebulową.
Zupę przelewamy do miseczek chlebowych, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie tylko od góry). Pieczemy dosłownie kilka minut (aż ser się roztopi).
W tym czasie cieniutkie plasterki boczku smażymy na rozgrzanej suchej patelni do momentu aż będą chrupkie.
Gorącą zupę w miseczkach chlebowych posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chipsami z boczku.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, wrzucamy zawartość torebek z zupą cebulową i całość smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość gotujemy ok. 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera, dolewamy whiskey i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z wystudzonych chlebków ścinamy wierzch ostrym nożem i miąższ ze środka nieco ugniatamy, żeby zrobić miejsce na zupę cebulową.
Zupę przelewamy do miseczek chlebowych, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie tylko od góry). Pieczemy dosłownie kilka minut (aż ser się roztopi).
W tym czasie cieniutkie plasterki boczku smażymy na rozgrzanej suchej patelni do momentu aż będą chrupkie.
Gorącą zupę w miseczkach chlebowych posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chipsami z boczku.