SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy

Przygotowałam kremową zupę ze świeżej kukurydzy. Podałam ją z obsmażonymi pulpetami mięsno cukiniowymi.

Składniki:

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy

warzywa

  • 5 dużych kolb świeżej kukurydzy
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka

dodatki

  • 1.5 litra wywaru z pulpetów mięsno cukiniowych
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • imbir do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • gotowane pulpety mięsno cukiniowe
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana 18 %
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy

przygotowanie kukurydzy

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy
Kolby kukurydzy ugotować w wodzie z solą i cukrem.

Kolby kukurydzy obrać z zielonych osłon i opłukać . W garnku zagotować wodę z solą i cukrem.

Do wrzącej wody włożyć kolby kukurydzy i gotować aż ziarna będą miękkie.

przygotowanie kukurydzy cd

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy
Oddzielić ziarna od środków ostudzonej kukurydzy.

Z ostudzonej kukurydzy oddzielić ziarna od niejadalnego środka.

przygotowanie kukurydzy cd

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy
Ziarna z kukurydzy zmiksować z wywarem z pulpetów.

Do ziaren kukurydzy dodać wywar z pulpetów i zmiksować.

przygotowanie warzyw

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy
Warzywa gotować do miękkości w osolonym wrzątku.

Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Pokrojone warzywa zalać gorącą osoloną wodą ( żeby były przykryte ) i gotować aż będą miękkie.

przygotowanie warzyw cd

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy

Ugotowane warzywa zmiksować razem z wywarem.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzy

Gotowane pulpety obsmażyć na oleju. Połączyć kukurydzę z warzywami. Zupę doprawić do smaku imbirem, czosnkiem,solą i rozlać do talerzy.

Ja podałam zupę z obsmażonymi pulpetami mięsno cukiniowymi ( w moich przepisach ) i udekorowałam kwaśną śmietaną i natką pietruszki.