Sposób przygotowania:
Kremowa zupa Eli ze świeżej kukurydzyprzygotowanie kukurydzy
Kolby kukurydzy obrać z zielonych osłon i opłukać . W garnku zagotować wodę z solą i cukrem.
Do wrzącej wody włożyć kolby kukurydzy i gotować aż ziarna będą miękkie.
przygotowanie kukurydzy cd
Z ostudzonej kukurydzy oddzielić ziarna od niejadalnego środka.
przygotowanie kukurydzy cd
Do ziaren kukurydzy dodać wywar z pulpetów i zmiksować.
przygotowanie warzyw
Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Pokrojone warzywa zalać gorącą osoloną wodą ( żeby były przykryte ) i gotować aż będą miękkie.
przygotowanie warzyw cd
Ugotowane warzywa zmiksować razem z wywarem.
przygotowanie zupy
Gotowane pulpety obsmażyć na oleju. Połączyć kukurydzę z warzywami. Zupę doprawić do smaku imbirem, czosnkiem,solą i rozlać do talerzy.
Ja podałam zupę z obsmażonymi pulpetami mięsno cukiniowymi ( w moich przepisach ) i udekorowałam kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
gusia1000