edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa krem z selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki curry zupa nabiera ładnej żółtej barwy. Można ją przybrać plasterkami ugotowanej w bulionie marchewki.

Zupa krem z selera naciowego

Składniki:

Zupa krem z selera naciowego

NA ZUPĘ:

  • 7-8 łodyg selera naciowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • kawałek pora
  • ok. 1,4 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól
  • 2-3 łyżki masła klarowanego

DODATKOWO:

  • posiekany koperek
  • ugotowana marchewka z bulionu

Sposób przygotowania:

Zupa krem z selera naciowego

1.

Zupa krem z selera naciowego
Ziemniaki pokroić w kostkę, selera i pora w plasterki.

Selera i pora umyć. Z selera zdjąć twarde włókna, pokroić go w kawałki. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

2.

Zupa krem z selera naciowego
Na rozgrzane w rondlu masło wrzucić pokrojonego selera.

Selera wrzucić na rozgrzane masło, mieszając smażyć 5-6 minut.

3.

Zupa krem z selera naciowego
Do obsmażonego selera i pora dodać curry.

Dodać pora, smażyć jeszcze 4 minuty. Dodać curry, smażyć minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć.

4.

Zupa krem z selera naciowego
Zupę gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

Dodać pokrojone ziemniaki, zalać gorącym bulionem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości warzyw.

5.

Zupa krem z selera naciowego
Zupę zmiksować, doprawić do smaku.

Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą. Podawać z plasterkami gotowanej marchewki i posiekanym koperkiem.