Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo prosta i pyszna zupa inspirowana kuchnią azjatycką z soczystym kurczakiem i słodką kukurydzą to fajna propozycja na wykorzystanie niedzielnego rosołu - polecam :D

Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ugotowane kolby kukurydzy lub 1 puszka
  • 1,5 litra domowego bulionu drobiowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny bądź limonki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. W miseczce ubijamy lekko 1 białko z jajka i łączymy je z ½ łyżeczki oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy pokrojonego kurczaka – dokładnie pokrywamy go mieszanką. W niedużym garnku gotujemy wodę i do wrzącej wrzucamy kurczaka – blanszujemy go przez 1-2 minuty odcedzamy.

Do bulionu drobiowego dodajemy curry, resztę oleju sezamowego i pokrojoną kukurydzę – gotujemy 5 minut. Dodajemy mięso, ocet, cukier i doprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem.

W miseczce lekko ubijamy 2 żółtka i białko i wlewamy je strumieniem do gotującej się zupy (drugą ręką zupę cały czas mieszamy ) – gotujemy 1-2 minuty.

Jeśli jest potrzeba zupę jeszcze raz doprawiamy do smaku, następnie nalewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy, smacznego :D
Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. W miseczce ubijamy lekko 1 białko z jajka i łączymy je z ½ łyżeczki oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy pokrojonego kurczaka – dokładnie pokrywamy go mieszanką.
Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem
W niedużym garnku gotujemy wodę i do wrzącej wrzucamy kurczaka – blanszujemy go przez 1-2 minuty odcedzamy.
Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem
Do bulionu drobiowego dodajemy curry, resztę oleju sezamowego i pokrojoną kukurydzę – gotujemy 5 minut. Dodajemy mięso, ocet, cukier i doprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem.
Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem
W miseczce lekko ubijamy 2 żółtka i białko i wlewamy je strumieniem do gotującej się zupy (drugą ręką zupę cały czas mieszamy ) – gotujemy 1-2 minuty.

Tagi:

zupa kurczak