Sposób przygotowania:
Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. W miseczce ubijamy lekko 1 białko z jajka i łączymy je z ½ łyżeczki oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy pokrojonego kurczaka – dokładnie pokrywamy go mieszanką. W niedużym garnku gotujemy wodę i do wrzącej wrzucamy kurczaka – blanszujemy go przez 1-2 minuty odcedzamy.
Do bulionu drobiowego dodajemy curry, resztę oleju sezamowego i pokrojoną kukurydzę – gotujemy 5 minut. Dodajemy mięso, ocet, cukier i doprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem.
W miseczce lekko ubijamy 2 żółtka i białko i wlewamy je strumieniem do gotującej się zupy (drugą ręką zupę cały czas mieszamy ) – gotujemy 1-2 minuty.
Jeśli jest potrzeba zupę jeszcze raz doprawiamy do smaku, następnie nalewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy, smacznego :D
Do bulionu drobiowego dodajemy curry, resztę oleju sezamowego i pokrojoną kukurydzę – gotujemy 5 minut. Dodajemy mięso, ocet, cukier i doprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem.
W miseczce lekko ubijamy 2 żółtka i białko i wlewamy je strumieniem do gotującej się zupy (drugą ręką zupę cały czas mieszamy ) – gotujemy 1-2 minuty.
Jeśli jest potrzeba zupę jeszcze raz doprawiamy do smaku, następnie nalewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy, smacznego :D
zosiani