p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kremowa zupa szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla tych co kochają szpinak, pyszna zupa

Kremowa zupa szpinakowa

Składniki:

Kremowa zupa szpinakowa

 

  • 250 g szpinaku mrożonego w całości,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szkl. śmietany słodkiej,
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej,
  • 2 kostki warzywne
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa szpinakowa
2 kostki warzywne rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku. Szpinak mrożony wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym bulionem z kostek, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 10 minut. Następnie za pomocą blendera dokładnie miksujemy. W szklanym naczyniu 1 łyżkę skrobii mieszamy dokładnie z 1/2 szkl. śmietany, wlewamy do tego stopniowo 1 szkl. zupy, ciągle mieszając. Dodajemy tę mieszankę do zupy i mieszając podgrzewamy przez klika minut aż zupa zgęstnieje. Nie gotujemy Zupę możemy podawać z jajkami na twardo, zamiast jajka dodatkiem może być groszek ptysiowy lub małe grzanki.

Tagi:

szpinak