kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kremowa zupa z brokułów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa jest smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Ma kremową konsystencje i delikatny smak. Dodatek migdałów powoduje ciekawą różnicę konsystencji.

Kremowa zupa z brokułów

Składniki:

Kremowa zupa z brokułów

 

  • 2 brokuły
  • 0,5 l mleka
  • 1l esencjonalnego bulionu lub 2 kostki rosołowe drobiowych
  • 80g masła
  • sól,biały pieprz
  • posiekane migdały lub płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z brokułów
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w bulionie z mlekiem na małej mocy do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Zupę dekorujemy uprażonymi płatkami migdałowymi oraz zieleniną. Doskonale smakuje również jeśli zmiksujemy ją z odrobina sera z niebieską pleśnią, zyska nowy, ciekawy smak.

Tagi:

brokuły