Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Kremowa zupka groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowujemy blender a także wysoki garnek.

Kremowa zupka groszkowa

Składniki:

Kremowa zupka groszkowa

 

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz
  • sól
  • grzanki/groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Kremowa zupka groszkowa
Najlepiej użyć wysokiego garnka,do którego wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy,po czym wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i dusimy cebulkę by zeszkliła się na złoty kolor.Kiedy jest już miękka wlewamy około 0,5 litra wody i gdy całość się zagotuje dodajemy kostkę rosołową.Na koniec wsypujemy groszek i gotujemy około 5 minut.Całość zestawiamy z gazu i blendujemy na gładką,jednolitą masę.Ewentualnie możemy dodać śmietanę 18% lub jogurt naturalny.Zupkę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.