Sposób przygotowania:
Zupa grochowa po mojemu
1. Dzień przed gotowaniem namaczamy groch w zimnej wodzie, następnie po namoczeniu wodę odlewamy a groch płuczemy. Przekładamy do garnka.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do grochu. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka.
3. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i płuczemy. Marchewki kroimy w plasterki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i odkładamy.
4. Składniki zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie i kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec przyprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do grochu. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka.
3. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i płuczemy. Marchewki kroimy w plasterki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i odkładamy.
4. Składniki zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie i kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec przyprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję :)
mocsłodkości