ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Grochówka z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa grochówka z usmażoną kiełbasą z cebulą i dużo majeranku, zupa jest rozgrzewająca, sycąca.

Grochówka z kiełbasą Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Grochówka z kiełbasą

 

 

  • smalec 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 8 sztuk,
  • kiełbasa śląska 6 sztuk,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • sól 2 łyżki,
  • majeranek 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Grochówka z kiełbasą
Groch łuskany opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc.

Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać ziele angielskie, ziele jałowca, liść laurowy i zagotować.

Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut.

Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut.

Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.

Grochówka najlepiej smakuje po kilku godzinach od gotowania i z pieczywem.
Grochówka z kiełbasą
Włoszczyzna w rozbrabiaczu jest zjedzona w zupie.
Grochówka z kiełbasą
Wymoczony groch łuskany jest szybciej miękki.
Grochówka z kiełbasą
Kiełbasa bez flaka lepiej smakuje w zupie.
Grochówka z kiełbasą
Dużo majeranku nafdaje zupie aromatu, smaku.
Grochówka z kiełbasą
Grochówka z kiełbasą
Grochówka z kiełbasą
Grochówka z kiełbasą