Sposób przygotowania:
Grochówka z kiełbasą
Groch łuskany opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc.
Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać ziele angielskie, ziele jałowca, liść laurowy i zagotować.
Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut.
Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut.
Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.
Grochówka najlepiej smakuje po kilku godzinach od gotowania i z pieczywem.
Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać ziele angielskie, ziele jałowca, liść laurowy i zagotować.
Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut.
Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut.
Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.
Grochówka najlepiej smakuje po kilku godzinach od gotowania i z pieczywem.
Pan Zmieszany
zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/