Sposób przygotowania:
Lody waniliowo-wafelkowe
Wydobyć ziarenka z wanilii i dodać do mleka, włożyć również pozostałą laskę, dodać połowę cukru i zagotować razem na malutkim ogniu. W tym czasie ubić żółtka z poostałym cukrem i mąką kukurydzianą na puszystą masę. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać je do jajek przelewając przez sitko i cały czas mieszając. Postawić ponownie całość na palnik i cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia, jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki wyłączyć i zdjąc z ognia. Odstawić do osudzenia,najpierw w temp. pokojowej potem w lodówce by osiągnąc temp. min. 4 stopnie ( schodzi kilka godzin). Następnie ubić smietankę na sztywno i połączyć z masą waniliową. W tym momencie mozna skorzystac z maszyny do lodów lub włożyć całość do zamrażalnika i mieszac co 15-30 minut przez pierwsze 2-4h. Gdy pojawią się pierwsze kryształki lodu, a masa zacznie robić gęsta, przypominająca konsystencją juz lody, dodać posiekane wafelki, wymieszać i kontynować mrozenie jeszcze 2-4h. Smacznego!