Sposób przygotowania:
Waniliowe lody z kaszy manny
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, powoli wsypywać do niego kaszę manną, cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem (jak ktoś woli mniej słodkie lody, może dać mniej cukru). Do utartych żółtek powoli wlewać gorącą kaszę manną i mieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, energicznie mieszając. Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do masy z kaszą. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20 minut. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków i podawać.