Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Waniliowe lody z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Domowe lody kremowe z kaszy manny o smaku waniliowym.

Waniliowe lody z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe lody z kaszy manny

 

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Waniliowe lody z kaszy manny
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, powoli wsypywać do niego kaszę manną, cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem (jak ktoś woli mniej słodkie lody, może dać mniej cukru). Do utartych żółtek powoli wlewać gorącą kaszę manną i mieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, energicznie mieszając. Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do masy z kaszą. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20 minut. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków i podawać.
Waniliowe lody z kaszy manny
Kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem cukru waniliowego.
Waniliowe lody z kaszy manny
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.
Waniliowe lody z kaszy manny
Krem z żółtek wymieszany z kaszą i podgrzany.
Waniliowe lody z kaszy manny
Ubita śmietana dodana do masy z kaszy i żółtek.