Sposób przygotowania:
Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami
Odmierzamy jedną szklankę gęstej śmietany, dwanaście procentowej. Do śmietany dodajemy dużą łyżkę grubych rodzynek oraz łyżkę miodu.
Wbijamy jedno jajko, dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę żytnią i proszek do pieczenia. Dodajemy pół szklanki wydrylowanych czereśni, pół olejku cytrynowego.
Mieszamy wszystko łyżką do uzyskania masy bez grudek . Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy.
Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Wbijamy jedno jajko, dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę żytnią i proszek do pieczenia. Dodajemy pół szklanki wydrylowanych czereśni, pół olejku cytrynowego.
Mieszamy wszystko łyżką do uzyskania masy bez grudek . Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy.
Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.