ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam różne placuszki a takie racuchy na śmietanie mają niepowtarzalny smak delikatności i miękkości. Z dodatkiem czereśni i rodzynek oraz miodu smakują niesamowicie.

Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami
Odmierzamy jedną szklankę gęstej śmietany, dwanaście procentowej. Do śmietany dodajemy dużą łyżkę grubych rodzynek oraz łyżkę miodu.

Wbijamy jedno jajko, dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę żytnią i proszek do pieczenia. Dodajemy pół szklanki wydrylowanych czereśni, pół olejku cytrynowego.

Mieszamy wszystko łyżką do uzyskania masy bez grudek . Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy.

Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami
Odmierzamy szklankę gęstej śmietany 12 %.
Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami
Do śmietany dodajemy dużą łyżkę grubych rodzynek.
Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami
Wbijamy jedno jajko oraz dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Racuchy na śmietanie z czereśniami i rodzynkami
Smażymy z dwóch stron w dość głębokim oleju.

Tagi:

placki danie