makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kremówka choć nie z Wadowic

Kremówka

Składniki:

Kremówka

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej tortowej
  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Krem:
  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • opakowanie małego cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kremówka
Wykonanie ciasta: Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i wodę, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce do następnego dnia. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na blaszkę. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni. Wykonanie kremu: Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozmącić żółtka, dodać mąkę, wymieszać, przetrzeć przez sito i wlać do wrzącego mleka, cały czas mieszając, zagotować. Ciepłym kremem przekładać placki. Górny placek posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto