Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Kremówka kokosowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i delikatne ciasto.

Kremówka kokosowa

Składniki:

Kremówka kokosowa

 

  • CIASTO:
  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny-miękkiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • MASA KOKOSOWA:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Kremówka kokosowa
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto.Wyłożyć je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. MASA BUDYNIOWA: 3 budynie ugotować w litrze mleka i gorące wylać na ciasto. MASA KOKOSOWA: Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Ubić na sztywno pianę z białek.Następnie miksując dodać: cukier,2 żółtka i wiórki kokosowe. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę. Masę kokosową wyłożyć na budyń i równo wygładzić łyżką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.