slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Kremówka z kremem marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne ciasto z aromatycznym kremem marchewkowym. Krem dzięki marchewce ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykły aromat.

Kremówka z kremem marchewkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremówka z kremem marchewkowym

 

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 350 ml soku wyciśniętego ze świeżych marchewek
  • 250 g mascarpone
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • oraz cukier puder do posypania
  • blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Kremówka z kremem marchewkowym
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Dzielimy ciasto na pół. Jedną połowę pieczemy w całości przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Drugą połowę ciasta dzielimy na 9 kawałków i również pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Upieczone ciasto francuskie studzimy.

Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy ją z lodówki. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dodajemy partiami po łyżce mascarpone cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę marchewkową i miksujemy razem, aż składniki kremu się połączą. Na dno blaszki wkładamy ciasto francuskie w dużym kawałku.

Na ciasto wkładamy krem i wyrównujemy. Na kremie układamy w małej odległości od siebie poduszeczki z ciasta francuskiego. Lekko dociskamy do kremu.

Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Kremówka z kremem marchewkowym
Upieczone ciasto francuskie studzimy na ściereczce.
Kremówka z kremem marchewkowym
Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.