Sposób przygotowania:
Lekki torcik kawowy
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty.
2. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypką, ziarenkami kawy oraz cukrem kandyzowanym.
2. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypką, ziarenkami kawy oraz cukrem kandyzowanym.