Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Lekki torcik kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki torcik kawowy- jest szybki i łatwy do przygotowania. Idealny deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

Lekki torcik kawowy

Składniki:

Lekki torcik kawowy

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao.

Krem kawowy

  • 500 ml śmietany 30%.
  • 1 fix do ubijania śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • ½ łyżki żelatyny,
  • 100 ml wody,

Dekoracja

  • kakaowa posypka,
  • ziarna kawy,
  • cukier kandyzowany.

Sposób przygotowania:

Lekki torcik kawowy
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty. 

2. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję.

3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypką, ziarenkami kawy oraz cukrem kandyzowanym.