Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Mandarynkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny sernik w lżejszej wersji czyli z dodatkiem śmietany i jogurtu naturalnego. Na kruchym spodzie z warstwą marmolady i mandarynek.

Mandarynkowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mandarynkowiec

na ciasto:

 

  • Dodatkowo:
  • mały słoiczek twardej marmolady
  • 2 puszki mandarynek
  • 5 dag płatków migdałowych

na masę ze śmietany :

  • 80 dag kwaśnej śmietany 18 %
  • 35 dag jogurtu naturalnego
  • 2 szkl.wiórek kokosowych
  • 1 szkl. cukru
  • 4 pełne łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Mandarynkowiec

Przygotowanie ciasta:

Mandarynkowiec
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać posiekaną margarynę i żółtka oraz cukier waniliowy.

Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3 . Mniejszą porcję ciasta wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w zamrażarce.

Pozostałą większą częścią ciała wylepiamy przygotowaną prostokątną blaszką wyłożoną papierem do pieczenia.

Kolejna warstwa:

Mandarynkowiec
Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę

Na kruchym spodzie ciasta rozsmarowujemy marmoladę.

Kolejna warstwa:

Mandarynkowiec
Mandarynki układamy na papierowym ręczniku

Mandarynki odsączamy z zalewy. Następnie układamy na papierowym ręczniku by pozbawić je nadmiaru soku.

Kolejna warstwa:

Mandarynkowiec
Mandarynki układamy na cieście z marmoladą i posypujemy płatkami migdałów

Odsączone mandarynki układamy na cieście z marmoladą. Posypujemy płatkami migdałów.

Przygotowanie śmietany:

Mandarynkowiec
Białka ubić na sztywno z cukrem i wymieszać z masą śmietanową

Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier.

Osobno ubijamy śmietanę z jogurtem i łączymy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

Przygotowaną masę śmietanową delikatnie mieszamy z ubitą pianą.

Kolejna warstwa:

Mandarynkowiec
Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto

Przygotowaną masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto.

Etap końcowy:

Mandarynkowiec
Na masę śmietanową ścieramy zamrożone ciasto

Na masę śmietanową ścieramy na grubych oczkach tarki lekko zamrożone ciasto.

Pieczenie ciasta:

Mandarynkowiec
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyciągamy z blaszki

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.50 -55 min.

Po całkowitym wystudzeniu wyciągamy z blaszki.

Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

sernik ciasto