aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

kremówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kremówki wadowickie...

kremówki

Składniki:

kremówki

 

  • 400 g masło,
  • 100 g cukier,
  • 350 g mąka,
  • 0,5 l mleko,
  • 7 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 lyzka ocet

Sposób przygotowania:

kremówki
ciasto przygotowujemy : z octu, 150 g mąki, 150g masła, 1 jajka i 2 łyżek wody. Ciasto wyrabiamy, powinno być elastyczne, nie klejące się do rąk. Nastęnie takie wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki. Kolejno ciasto rozdzialemy na dwie części i wałkujemy na 2 prostokąty i pieczemy na 180 stopni, aż do przyrumienienia sie. Krem robimy z utartych na puch żółtek z cukrem waniliowym i cukrem białym. Następnie dodajemy mleko i calość gotujemy około 3 min. Gdy masa ostygnie ucieramy z nią masło i wkładamy nasz krem do lodówki. Następnie już tylko na nasze ciasto kładziemy krem i przykrywamy drugim ciastem, posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka