noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

kremowy chłodnik szparagowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny chłodnik, idealny na upalne dni

kremowy chłodnik szparagowy

Składniki:

kremowy chłodnik szparagowy

 

Sposób przygotowania:

kremowy chłodnik szparagowy
Szparagi obieramy, skórki i odkrojone częsci gotujemy 10 minut w 750 ml wody. Przecedzamy wywar. Głowki odkrawamy tak, aby miały wysokośc 3 centymetrów, gotujemy około 5 minut w wywarze szparagowym, wyjmujemy. Pozostałe szparagi kroimy na kawałeczki, które wraz z masłem, winem i 125 ml kremówki dodajemy do wywaru i gotujemy 30 minut. Przecieramy przez sito, odstawiamy do schłodzenia. Zupę ubijamy z jogurtem naturalnym, dodajemy sok z cytryny, odrobine soli. Resztę kremówki ubijamy i dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy. schładzamy.

Tagi:

szparagi