Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kremowy deser czekoladowo-migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, bardzo słodki, czekoladowy deser o kremowej konsystencji, z dodatkiem mielonych płatków migdałowych:)

Kremowy deser czekoladowo-migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy deser czekoladowo-migdałowy

 

  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Kremowy deser czekoladowo-migdałowy
Płatki migdałowe przesypać do miski blendera. Miksować tak długo, aż zmielone płatki zaczną się robić wilgotne. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niej masło, miód i kakao, wlać mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masło i czekolada się roztopią i wszystko się połączy. Do czekoladowej masy dodać zmielone migdały, dokładnie wymieszać. Masę ostudzić,dodać do niej mleko w proszku, wymieszać. Przelać do słoiczka lub miseczki i odłożyć na kilka godzin do stężenia. Jak deser stężeje można zacząć wyjadać go łyżeczką:)
Kremowy deser czekoladowo-migdałowy
Płatki migdałowe bardzo mocno zmielone blenderem.
Kremowy deser czekoladowo-migdałowy
Połamana czekolada przełożona do garnka z dodatkiem masła miodu kakao i mleka.
Kremowy deser czekoladowo-migdałowy
Podgrzewane tak długo aż wszystko się ładnie połączyło.
Kremowy deser czekoladowo-migdałowy
Mleko w proszku dodane do ostudzonej czekoladowo migdałowej masy.

Tagi:

czekolada