Sposób przygotowania:
Panna cotta czekoladowa
Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier puder, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodać czekoladę i nadal podgrzewać, tak aby masa była gorąca, ale nie zagotowała się.
Kiedy masa będzie gorąca wyłączyć ogień, dodać do masy żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę, przelać do małych filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia, około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba naczynie, w którym znajduje się deser na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.
Kiedy masa będzie gorąca wyłączyć ogień, dodać do masy żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę, przelać do małych filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia, około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba naczynie, w którym znajduje się deser na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.