jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Panna cotta czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kremowy deser z gotowanej śmietanki i żelatyny wzbogacony o smak mlecznej czekolady:)

Panna cotta czekoladowa

Składniki:

Panna cotta czekoladowa

 

  • ½ l śmietany kremówki 36%
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 10 dag cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1½ czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta czekoladowa
Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier puder, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodać czekoladę i nadal podgrzewać, tak aby masa była gorąca, ale nie zagotowała się.
Kiedy masa będzie gorąca wyłączyć ogień, dodać do masy żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowaną masę, przelać do małych filiżanek i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia, około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba naczynie, w którym znajduje się deser na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.

Tagi:

czekolada