SUPERPRZEPIS

Kremowy makaron z dynią i grzybami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kremowy makaron z dynią i grzybami Więcej zdjęć (2)

Pyszne i niepowtarzalne danie, grzyby i dynia to udany wczesnojesienny duet.

Składniki:

Kremowy makaron z dynią i grzybami

 

  • 100 g dyni obranej
  • 100 g świeżych grzybów (u mnie kozaki i brzozaki)
  • 2 łyżki masła
  • cebula dymka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili jalapeno
  • makaron kokardki

Sposób przygotowania:

Kremowy makaron z dynią i grzybami
Obraną dynię pokroić w kostkę. Grzyby dobrze oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać. Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać dynię, wsypać chilli, smażyć przez około 10 minut, aż się lekko nie zarumieni. Przełożyć na miseczkę. Na tę samą patelnię dodać łyżkę masła, grzyby, cebulkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać ponownie dynie, ugotowany makaron, wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dać śmietanę i wszystko razem wymieszać, podgrzewając minutę.
Kremowy makaron z dynią i grzybami
połączenie dyni i leśnych grzybów z makaronem