aga-hg

aga-hg

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kremowy ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki, łatwy deser dla młodszych i starszych

Kremowy ryż

Składniki:

Kremowy ryż

 

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1L mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii

Sposób przygotowania:

Kremowy ryż
Zagotować ryż w rondelku. Następnie stopniowo dodawać mleko i cukier i gotować na wolnym ogniu przez ok 30min. Od czasu do czasu mieszając aby zapobiec przywieraniu do garnuszka. W przypadku zbyt zagęszczonego ryzu, dodać więcej mleka. Na koniec dodać wanilii oraz więcej cukru w razie potrzeby Najlepiej pasuje do tej potrawy ryż ARBORIO. Można również ubite jajka wymieszać z ryżem gdy jest jeszcze gorący a to sprawi, że deser zmienia się w jeszcze bardziej pożywny

Tagi:

ryż