Sposób przygotowania:
Kremowy sos pomidorowy
Z podanych proporcji otrzymasz 3 litry sosu. Przepis : Pokrój warzywa. Cebulę podsmaż dosłownie 3 min, tak żeby tylko lekko się zeszkliła. Do garnka dodaj połowę z pokrojonych pomidorów - dolej szklankę wody albo rozgnieć je trochę, tak aby puściły sok i się nie przypaliły. Po 10 min dodaj resztę i duś łącznie przez ok.30 min, tak żeby się ugotowały. Na końcu odlej ok. 400ml soku - żeby sos nie był potem nazbyt wodnisty. Dodaj przyprawy, koncentrat, mleczko kokosowe i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia a następnie zblenduj/ zmiksuj. Przełóż do słoików, pasteryzuj ok. 10 minut, wyciągnij, postaw na zakrętkach i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Ps. Posmak kokosu z mleczka nie będzie wyczuwalny po zmiksowaniu. Ps 2. Zależnie od koncepcji obiadowej dodaję do takiego sosu usmażone pieczarki, cukinię albo soczewicę czerwoną, także można zrobić kilka wariacji.