Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Kremowy sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto wykorzystać sezon na pomidory i udać się na giełdę warzywną, by za śmieszne pieniądze zrobić potem sosy na zimę, które będą idealne do obiadów, mięsa mielonego, kasz, ryżu i makaronów a jeśli dodasz szklankę z bulionem otrzymasz kremową zupę.

Kremowy sos pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy sos pomidorowy

 

  • 3 kg pomidorów ( obojętnie jakich, może być mieszanka kilku rodzajów)
  • 5 cebul
  • 100 g (pół małego słoiczka) koncentratu pomidorowego
  • puszka (400 g) mleczka kokosowego
  • 5 łyżeczek cukru
  • po jednej kopiastej łyżeczce bazylii i oregano
  • po jednej płaskiej łyżeczce czosnku i pieprzu
  • sól - wg. uznania

 

Sposób przygotowania:

Kremowy sos pomidorowy
Z podanych proporcji otrzymasz 3 litry sosu. Przepis : Pokrój warzywa. Cebulę podsmaż dosłownie 3 min, tak żeby tylko lekko się zeszkliła. Do garnka dodaj połowę z pokrojonych pomidorów - dolej szklankę wody albo rozgnieć je trochę, tak aby puściły sok i się nie przypaliły. Po 10 min dodaj resztę i duś łącznie przez ok.30 min, tak żeby się ugotowały. Na końcu odlej ok. 400ml soku - żeby sos nie był potem nazbyt wodnisty. Dodaj przyprawy, koncentrat, mleczko kokosowe i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia a następnie zblenduj/ zmiksuj. Przełóż do słoików, pasteryzuj ok. 10 minut, wyciągnij, postaw na zakrętkach i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Ps. Posmak kokosu z mleczka nie będzie wyczuwalny po zmiksowaniu. Ps 2. Zależnie od koncepcji obiadowej dodaję do takiego sosu usmażone pieczarki, cukinię albo soczewicę czerwoną, także można zrobić kilka wariacji.
Kremowy sos pomidorowy
Pokrój warzywa a następnie zeszklij cebulę
Kremowy sos pomidorowy
Dodaj połowę z pokrojonych pomidorów a po 10 min. resztę
Kremowy sos pomidorowy
Dodaj koncentrat, przyprawy, mleczko kokosowe i zagotuj.
Kremowy sos pomidorowy
Pozostaw do wystygnięcia a następnie zblenduj