Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Krewetki królewskie na maśle z czosnkiem i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka przystawka z krewetek z masłem, czosnkiem, szalotką, chili i imbirem, na winie. Wspaniale smakuje z chrupiącą bagietką.

Krewetki królewskie na maśle z czosnkiem i chili

Składniki:

Krewetki królewskie na maśle z czosnkiem i chili

 

  • 10 krewetek królewskich
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 2 małe szalotki
  • Kawałek imbiru
  • Papryczka chili
  • 60 g masla
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • Natka pietrzuszki
  • Sól
  • Bagietka

Sposób przygotowania:

Krewetki królewskie na maśle z czosnkiem i chili
Krewetki pozbawiamy pancerza, głowę zostawiamy. Czosnek, szalotkę i papryczkę chili kroimy drobno, imbir obieramy i ścieramy na tarce.

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek, szalotkę, chili, imbir. Wrzucamy krewetki i podsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Krewetki solimy. Wlewamy wino i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż część wina odparuje, a sos się zredukuje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki podajemy z bagietką, którą maczamy w sosie.

Tagi:

dania krewetki