Sposób przygotowania:
Pasztet z łososiaPrzygotowanie masy do pasztetu
Blendujemy filet z łososia na jednolitą masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy. Na koniec do masy dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz koperek.
Przygotowanie pasztetu
Formę do pieczenia 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno formy wylewamy połowę masy z łososia, na której układamy plastry wędzonego łososia.
Pieczenie pasztetu
Plastry wędzonego łososia przykrywamy drugą porcją masy z pasztetu.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pasztet pieczemy pod przykryciem w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut.
Dekoracja pasztetu
Upieczony pasztet odstawiamy do wystygnięcia, po czym schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.