Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Krewetki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie krewetki możecie podać na romantyczną kolację przy świecach. Ja tak zrobiłam i mój mężczyzna był zachwycony.

Krewetki z patelni

Składniki:

Krewetki z patelni

 

  • 200 g rozmrożonych krewetek średniej wielkości
  • papryczka pepperoni czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • odrobina pieprzu i soli
  • limonka
  • bagietka z masełkiem czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Krewetki z patelni
Przygotować bagietkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie krewetki oczyścić, opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Pepperoni i czosnek posiekać w bardzo cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni oliwę z masłem i dodać papryczkę i czosnek. Smażyć około 1 minuty, oprószyć pieprzem i dodać krewetki. Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony, po czym odwrócić rozcięciem do dołu i smażyć kolejne 40 sekund. Oprószyć solą i nałożyć na talerze razem z kromkami bagietki i cząstkami limonki. Na każdą porcję wyłożyć po łyżce sosu, w którym krewetki się smażyły (czosnek i papryczka). Podawać z białym wytrawnym winem lub różowym aperitifem z nutą cytrusów.

Tagi:

krewetki