Sposób przygotowania:
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką
Drożdże należy wkruszyć do niewielkiej miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 50 ml ciepłego mleka/wody i 1 łyżką mąki.
Całość odstawić w ciepłe - miejsce mniej więcej na 15 minut, aby rozczyn stał się puszysty jak pianka.
Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mleka/wody, mąkę, sól i jajka.
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wlać przednio roztopione i już ostudzone masło.
Ciasto porządnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
Podrośnięte ciasto cienko rozwałkować i podzielić na 10 prostokątnych części.
Każdym kawałkiem owinąć parówkę.
Tak przygotowane kiełbaski ponownie przykryć i odstawić na 10 minut.
Paszteciki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu - przez kilka minut z obu stron.
Odsączyć na ręczniku kuchennym.
Całość odstawić w ciepłe - miejsce mniej więcej na 15 minut, aby rozczyn stał się puszysty jak pianka.
Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mleka/wody, mąkę, sól i jajka.
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wlać przednio roztopione i już ostudzone masło.
Ciasto porządnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
Podrośnięte ciasto cienko rozwałkować i podzielić na 10 prostokątnych części.
Każdym kawałkiem owinąć parówkę.
Tak przygotowane kiełbaski ponownie przykryć i odstawić na 10 minut.
Paszteciki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu - przez kilka minut z obu stron.
Odsączyć na ręczniku kuchennym.
gusia1000