Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Krewetki smażone z koperkiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie danie z krewetek. Koperek można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np kolendrą lub natką pietruszki.

Krewetki smażone z koperkiem i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krewetki smażone z koperkiem i czosnkiem

 

  • 250g mrożonych krewetek Tiger
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku )
  • Sól ziołowa
  • Kilka kromek białego chleba
  • Cytryna

 

Sposób przygotowania:

Krewetki smażone z koperkiem i czosnkiem
Krewetki po odmrożeniu dokładnie myjemy zimną wodą i nacinamy nożem po zewnętrznej stronie do połowy- dzięki temu podczas smażenia, krewetki otworzą się i powstały sos lepiej się z nimi połączy.
Koperek po umyciu i osuszeniu, drobno siekamy, obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
Z chleba pokrojonego w miarę drobną kostkę robimy grzanki na rozgrzanej patelni grillowej.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, i wrzucamy dokładnie osuszone krewetki. Smażmy przez pół minuty, dorzucamy koperek wymieszany z czosnkiem, całość mieszamy i smażymy przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy solą ziołową.
Na talerzu skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z grzankami.
Krewetki smażone z koperkiem i czosnkiem
Krewetki nacinamy po zewnętrzej stroni do połowy
Krewetki smażone z koperkiem i czosnkiem
Smażymy na prawdę bardzo krótko, inaczej krewetki będą gumowate

Tagi:

chleb krewetki