Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krewetki, suszony groszek, ricotta...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krem z suszonego groszku z krewetkami i serkiem ricotta. Podany z chrupiącymi waflami ryżowymi.

Krewetki, suszony groszek, ricotta... Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki, suszony groszek, ricotta...

 

  • groszek suszony - 250g,
  • krewetki - 150g,
  • ser ricotta - czubata łyżka (lub wiece do smaku),
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • mielona kolendra - szczypta do smaku,
  • jogurt naturalny grecki,
  • wafle ryżowe.

Sposób przygotowania:

Krewetki, suszony groszek, ricotta...
Groszek przygotować wg przepisu na opakowaniu. Namoczyłam w 850ml wrzącej wody+tabletka musująca, która była w środku opakowania. Moczyłam przez kilka godzin, pomimo, iż instrukcja mówiła tylko o dwóch godzinach. Kilkakrotnie dobrze opłukałam groszek pod strumieniem zimnej wody. Zalałam 1/2 litra wrzącej wody, przyprawiłam cukrem, solą, pieprzem i kolendrą, gotowałam na niewielkim ogniu, do miękkości, przez 30 minut. Krewetki opłukać i osuszyć. Można krewetki podsmażyć na maśle, a wcześniej natrzeć rozgniecionym czosnkiem. W wersji na szybko można wrzucić krewetki do gotującego się groszku, ale w wersji z czosnkiem są smaczniejsze. Gotować przez kilka minut do miękkości, aż krewetki zmienią barwę na różowo-pomarańczową. W połowie gotowania dodać ricottę. Na koniec można dodać ząbek posiekanego czosnku. Podawać na gorąco z kapkami jogurtu na zupie i przygryzać waflami ryżowymi.
Krewetki, suszony groszek, ricotta...
Etap 1
Krewetki, suszony groszek, ricotta...
Etap 2
Krewetki, suszony groszek, ricotta...
Etap 3
Krewetki, suszony groszek, ricotta...
Etap 4