jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Krewetki w cieście sojowym.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Krewetki w cieście sojowym podane na smazonych liściach ogórecznika podane z pikantnym sosem TaoTao

Krewetki w cieście sojowym.

Składniki:

Krewetki w cieście sojowym.

 

  • 1/2 kg obranych krewetek
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (jasny ) TaoTao
  • ok.1/2 szklanki wody
  • ok szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • sól, pieprz biały , czsnek granulowany do smaku
  • kilkanascie liści ogórecznika
  • (jeśli nie masz,możesz zastosować kilka liści
  • kapusty pekińskiej)
  • kwiaty ogórecznika do dekoracji (niekoniecznie)
  • pikantny sos chili TaoTao (jaki lubisz -jest spory wybór!)
  • Olej ryżowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki w cieście sojowym.
Jajko rozkłóć z wodą i sosen sojowym, dodajotręy i mąkę w takiej ilości, by powstało niezbyt gęste lane ciasto. Krewetki rozmroź na sicie, jeśli są zamrożone. Oprósz lekko białym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Umyte i osuszone liście zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor z obydwu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Do reszty ciasta wsyp krewetki, zamieszaj, by obtoczyły się ciastem i usmaż na złoty kolor. Podawaj gorące na smazonych listkach udekorowane kwiatami ogórecznika , które są jadalne i smaczne (smakują jak ogórek - stąd nazwa). Podawaj polane pikantnym sosem Chili TaoTao, który lubisz najbardziej.