montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Krokiety do barszczu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Inny sposób natłuszczania patelni do naleśników: przekroić kartofel na pół nabić na widelec maczać w oleju i smarować patelnię.

Krokiety do barszczu

Składniki:

Krokiety do barszczu

 

  • ciasto naleśnikowe:
  • 3 jaja
  • 750 ml mleka
  • 750 ml wody
  • mąka - tyle aby powstało gęste lejące ciasto tężejsze od śmietany
  • sól

 

  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula potarta albo drobno pokrojona
  • 2 ogórki kiszone drobno pokrojone
  • 1/2-1 papryki drobno pokrojonej
  • sól, pieprz

 

  • ponadto:
  • jaja i bułka tarta do panierowania
  • kawałek słoniny nabity na widelec do smażenia naleśników (jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni)
  • smalec domowy do smażenia krokietów

Sposób przygotowania:

Krokiety do barszczu
Z składników wyrobić mikserem ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na blado. Składniki na farsz ze sobą mieszamy. Z farszu formujemy prostokątne placki umieszczamy je na środku naleśnika i zawijamy a boki zakładamy pod spód. Turlamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Usmażyć na smalcu.