Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Krokiety mięsne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z ryżem i sosami grzybowym,warzywnym lub pomidorowym oraz z sezonową surówką.

Krokiety mięsne

Składniki:

Krokiety mięsne

 

  • 30-35dag.gotowanej w rosole cielęciny lub drobiu,
  • 10-15dag.szynki,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 1\2szkl.mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • olej go głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

Krokiety mięsne
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle,dodać przecier pomidorowy,sól,pieprz,wymieszać,dusić chwilę na małym ogniu,wystudzić.Namoczoną wcześniej w mleku bułkę,odcisnąć,wymieszać z cebulą z przecierem pomidorowym,dodać przepuszczone przez maszynkę mięso i szynkę,wbić jajko i dokładnie wyrobić masę.Doprawić do smaku.Formować niewielkie krokiety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku i tartej bułce.Smażyć na silnie rozgrzanym oleju.