Krokiety z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na 4 porcje, podawać od 2 roku życia.

Krokiety z ryżu

Składniki:

Krokiety z ryżu

 

  • 2 małe szklaneczki ryżu
  • 4 małe szklaneczki wywaru z warzyw
  • 50g masła
  • 60g startego żółtego sera
  • 130g sera topionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mała filiżanka maki
  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z ryżu
Rozpuść masło, dodaj ryż i obsmaż na maśle przez 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj do wrzącego wywaru, posól i ugotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu dopraw do smaku. Wyłóż ryż na talerz, aby ostygł. Po ostudzeniu wymieszaj go z jajkiem, natką pietruszki i połową tartego sera. Zawartość jednej łyżki ryżu umieść na dłoni i zrób w środku wgłębienie. Nałóż do niego kawałek topionego sera, posyp startym serem i ukształtuj w formie krokiecika. Obtocz krokiety w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smaż na gorącej oliwie. Kiedy się zarumienią, wyjmij i odcedź na pergaminie. Podawaj na gorąco lub po ostudzeniu. Jako dodatek możesz podać sałatkę z pomidorów.