ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Królicza wątróbka bardzo dobrze smakuje podana z kapustą czerwoną oraz cebulką, które się razem dusiły pod przykryciem.

Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami

 

  • 3 królicze wątróbki
  • szklanka rosołu
  • łyżeczka mąki 150 ml wody
  • 400 g. czerwonej kapusty ze słoika
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami
Umyte wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na łyżce oleju , podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Robimy zawiesinę z mąki i wody , wlewamy do gotowej wątróbki, w ten sposób otrzymujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dużą cebulę obieramy z łupin, kroimy w półksiężyce albo piórka i smażymy na łyżce oleju. Doprawiamy solą do smaku. Kiedy się ładnie zarumieni dodajemy czerwoną kapustę i dusimy pod przykryciem. Kiedy wszystko będzie już miękkie doprawiamy według własnego smaku. Do wątróbki kapusta powinna być kwaśnosłodka. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem koperku albo zielonej pietruszki.
Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami
Gotowa królicza wątróbka w gęstym sosie.
Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami
Smażymy cebulkę z dodatkiem soli i łyżki oleju.
Królicza wątróbka z czerwoną kapustą i ziemniakami
Do cebulki dodajemy kapustę czerwoną i dusimy do miękkości.