Sposób przygotowania:
Królik duszony w piwie
Mięso królika umyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Cebule i czosnek obrać, opłukać. Cebulę pokrajać w kostkę, czosnek posiekać, włożyć do rondla, osolić, podgrzewać chwilę. Gdy cebula nieco zmięknie włożyć porcje mięsa, posolić, posypać listkami ziół, podlać połową piwa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy piwo odparuje lekko skrapiać wodą. Reszte piwa wymieszać z musztardą i dodać do duszącej się potrawy wówczas gdy mięso będzie prawie miękkie. Udusic do miękkości, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek. podawac na gorąco z dodatkiem ziemniaków puree i z buraczkami lub sałatką z buraków.