Sposób przygotowania:
królik marynowany w oliwie
W dużym garnku zagotować wodę z włoszczyzna i łyżka soli, wrzucić podzielona na 4 porcje tuszkę z królika, cebule i zioła. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pod przykryciem gotować mięso około 1-1.5 godziny. Wyłączyć gaz a mięso pozostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Zrobić marynatę- podgrzać oliwę z pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Mięso w oryginalnym przepisie jest porwane ręcznie na włókna, ja pokroiłam. Zalewamy gorącą oliwa z czosnkiem, przekładając liśćmi szałwii. Wieczko słoika smarujemy spirytusem, podpalamy i płonące zakręcamy. Stoi ponoć 5 miesięcy-:) u mnie stało o wiele krócej-:)
Zrobić marynatę- podgrzać oliwę z pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Mięso w oryginalnym przepisie jest porwane ręcznie na włókna, ja pokroiłam. Zalewamy gorącą oliwa z czosnkiem, przekładając liśćmi szałwii. Wieczko słoika smarujemy spirytusem, podpalamy i płonące zakręcamy. Stoi ponoć 5 miesięcy-:) u mnie stało o wiele krócej-:)
Sandra S