kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

królik marynowany w oliwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejna przygoda z włoskimi przekąskami- nietypowa ale smaczna-:) bo ile można częstować mozzarellą z pomidorem...

królik marynowany w oliwie

Składniki:

królik marynowany w oliwie

 

  • pęczek włoszczyzny
  • tuszka z królika
  • 1 średnia cebula
  • sól 1 łyżka
  • po kilka gałązek- szałwia, rozmaryn, tymianek- związanych razem w bouquet garni

 

Sposób przygotowania:

królik marynowany w oliwie
W dużym garnku zagotować wodę z włoszczyzna i łyżka soli, wrzucić podzielona na 4 porcje tuszkę z królika, cebule i zioła. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pod przykryciem gotować mięso około 1-1.5 godziny. Wyłączyć gaz a mięso pozostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Zrobić marynatę- podgrzać oliwę z pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Mięso w oryginalnym przepisie jest porwane ręcznie na włókna, ja pokroiłam. Zalewamy gorącą oliwa z czosnkiem, przekładając liśćmi szałwii. Wieczko słoika smarujemy spirytusem, podpalamy i płonące zakręcamy. Stoi ponoć 5 miesięcy-:) u mnie stało o wiele krócej-:)

Tagi:

mięso danie