beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Królik pieczony ze słoninką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Królik pieczony ze słoninką

Składniki:

Królik pieczony ze słoninką

 

  • 1  królik średniej wielkości,
  • 15 dag słoniny,
  • 2  łyżki oleju,
  • 4  cebule,
  • 1  pietruszka,
  • 2  marchewki,
  • seler,
  • vegeta,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz, listek laurowy

Sposób przygotowania:

Królik pieczony ze słoninką
Królik powinien skruszeć, aby można było dokładnie oczyścić go z  błon pokrywających mięso. Mięso posmarować olejem, obłożyć warzywami pokrojonymi w  plasterki i  wstawić na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu z  zaprawy mięso natrzeć solą, vegetą i  liściem laurowym oraz powciskać słoninkę wcześniej pokrojoną w  kostkę. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz i  podgrzać w  nim do zarumienienia mięso. Wlać do szybkowaru szklankę wody i  włożyć warzywa, którymi obłożone było mięso. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut od chwili przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Upieczone mięso wyjąć, a  wywar pozostały w  szybkowarze zmiksować i  polać nim mięso.