iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Pieczony królik w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzięki marynacie królik jest miękki i aromatyczny, soczysty i wyrazisty w smaku. Moja rodzina go uwielbia

Pieczony królik w czerwonym winie

Składniki:

Pieczony królik w czerwonym winie

 

  • 1 podzielony na porcje królik,
  • 3 marchewki,
  • 10 małych pieczarek,
  • 1/2 selera,
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki posiekanego kopru,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli.

Sposób przygotowania:

Pieczony królik w czerwonym winie

ETAP 1:

Wino łączymy z musztardą, miodem, sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną cebulą. W marynatę wkładamy królika i zostawiamy na noc.

Następnego dnia lekko solimy królika i obsmażamy. Układamy w naczyniu do zapiekania.

Marchewki i seler kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, łączymy ze sobą, dodajemy też pokrojone na części jabłka bez skórki.

Mieszamy wszystko z koprem, dodajemy listki. Zakrywamy warzywami królika, przykrywamy naczynie.

Pieczemy przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni.

Tagi:

danie królik