Sposób przygotowania:
Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami
Mięso królika na noc zostawiamy w osolonej wodzie, rano dobrze odsączamy wycieramy papierowym ręcznikiem posypujemy przyprawami: słodką papryką, czosnkiem suszonym, curry, majerankiem solą i pieprzem ziołowym. Kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz, opiekamy z dwóch stron na złoty kolor. Podlewamy wodą albo rosołem w zależności co mamy, dodajemy liść laurowy, solimy do smaku. Przykrywamy pokrywkę i dusimy do miękkości, dodajemy jeszcze plasterki świeżego czosnku do smaku. Kiedy królik będzie miękki zaciągamy zawiesiną z mąki i wody, w ten sposób otrzymujemy sos. Jeżeli chcemy zrobić sos pomidorowy dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy. Ja podaję królika z dodatkiem smażonych na rumiano pieczarek. Pieczarki myję, obieram i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, doprawiam do smaku solą oraz przyprawami. Drugim dodatkiem są świeże buraczki, które myję, gotuję w całości w osobnym naczyniu, kiedy są miękkie obieram i trę na tarce o grubych oczkach, dodaję odrobinę soku z cytryny, ewentualnie cukru do smaku. Takie buraczki są zdrowe, ładnie wyglądają I wspaniale smakują. Czasami do królika gotuję również brukselkę i posypuję ją podsmażoną na maśle bułkę tartą ze szczyptą soli albo podaję go z fasolką szparagową lub zapiekanym kalafiorem. Lubię także z dodatkiem sałatki z pomidorów oraz ogórków kiszonych.
Nina W.
ajrinwu
dziękuję i pozdrawiam serdecznie....