Sposób przygotowania:
Królik z pieczonym bakłażanem
Bakłażana umyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą, odstawić. Królika oczyścić, podzielić na porcje. Część królika z polędwiczkami można odłożyć na inną okazję.
Pieprzem oprószyć kawałki królika. Czosnek, imbir i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oleju w garnku zeszklić pokrojone warzywa.
Włożyć do garnka kawałki królika i smażyć, aż nabierze lekko brązowego koloru z obu stron. W między czasie obrać marchewkę i cukinię, pokroić i wraz z podrobami z królika włożyć do garnka. Gdy mięso będzie gotowe dodać pół litra wody, sos ostrygowy, curry,tymianek, sok z połówki limonki.
Dodać odrobinę soli, wymieszać i przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. na średnim ogniu. Bakłażana skropić oliwą, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, aż się zrumieni.
Gdy królik będzie miękki wyjąć go na talerz a sos na gładko zmiksować blenderem . Włożyć królika z powrotem, dodać łyżkę masła i rozprowadzić. Bakłażana z mięsem ułożyć na talerzu i przed podaniem oprószyć pieprzem i skropić oliwą.
Pieprzem oprószyć kawałki królika. Czosnek, imbir i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oleju w garnku zeszklić pokrojone warzywa.
Włożyć do garnka kawałki królika i smażyć, aż nabierze lekko brązowego koloru z obu stron. W między czasie obrać marchewkę i cukinię, pokroić i wraz z podrobami z królika włożyć do garnka. Gdy mięso będzie gotowe dodać pół litra wody, sos ostrygowy, curry,tymianek, sok z połówki limonki.
Dodać odrobinę soli, wymieszać i przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. na średnim ogniu. Bakłażana skropić oliwą, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, aż się zrumieni.
Gdy królik będzie miękki wyjąć go na talerz a sos na gładko zmiksować blenderem . Włożyć królika z powrotem, dodać łyżkę masła i rozprowadzić. Bakłażana z mięsem ułożyć na talerzu i przed podaniem oprószyć pieprzem i skropić oliwą.
niezły kąsek
Magdalena88