Sposób przygotowania:
Krucha tarta z jabłkami
Ciasto:
Mąkę, cukier oraz sól przesiewamy na stolnice, dodajemy posiekane masło i dokładnie wszystko siekamy nożem. Dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 15 min do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką, wylepiamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki na 20 min.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na cieniutkie plasterki ( około 2 mm) Najmniejsze plasterki odkładamy do garnka( około 1/3 wszystkich jabłek). Dodajemy do jabłek w garnku: sok z cytryny, miód, masło i przekrojoną razem z ziarenkami laskę wanilii. Wszystko dusimy, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.Przed wyłożeniem na ciasto rozgniatamy praską na mus.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem ciasto, wykładamy na nie mus jabłkowy i układamy plasterki jabłek.
Pieczemy 35-40 min.
Mąkę, cukier oraz sól przesiewamy na stolnice, dodajemy posiekane masło i dokładnie wszystko siekamy nożem. Dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 15 min do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką, wylepiamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki na 20 min.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na cieniutkie plasterki ( około 2 mm) Najmniejsze plasterki odkładamy do garnka( około 1/3 wszystkich jabłek). Dodajemy do jabłek w garnku: sok z cytryny, miód, masło i przekrojoną razem z ziarenkami laskę wanilii. Wszystko dusimy, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.Przed wyłożeniem na ciasto rozgniatamy praską na mus.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem ciasto, wykładamy na nie mus jabłkowy i układamy plasterki jabłek.
Pieczemy 35-40 min.