Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami
Jabłka obrać ze skórek, wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić je w cieniutkie plasterki i wrzucić do garnka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Jabłka przesmażyć przez 8 minut, nie dłużej żeby za bardzo nie rozpadły się. W międzyczasie przygotować kruche ciasto : do dużej miski wsypać mąkę i wbić żółtka. Dodać pokrojoną margarynę oraz cukier i proszek do pieczenia. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie wyłożyć je na blat oprószony mąką i nadal wyrabiać. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do woreczka i włożyć go do zamrażarki. Drugą rozwałkować na cienkie ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka i posypać je startą na tarce na dużych oczkach pozostałą częścią ciasta. Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 35-40 minut.