aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, delikatna i soczysta a zarazem lekko krucha tarta z jabłkami. Niezastąpiona na chłodne jesienne popołudnia przy kawie.

Tarta z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami
Jabłka obrać ze skórek, wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić je w cieniutkie plasterki i wrzucić do garnka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Jabłka przesmażyć przez 8 minut, nie dłużej żeby za bardzo nie rozpadły się. W międzyczasie przygotować kruche ciasto : do dużej miski wsypać mąkę i wbić żółtka. Dodać pokrojoną margarynę oraz cukier i proszek do pieczenia. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie wyłożyć je na blat oprószony mąką i nadal wyrabiać. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do woreczka i włożyć go do zamrażarki. Drugą rozwałkować na cienkie ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka i posypać je startą na tarce na dużych oczkach pozostałą częścią ciasta. Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 35-40 minut.
Tarta z jabłkami
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć wraz z cukrem.
Tarta z jabłkami
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto.
Tarta z jabłkami
Połową ciasta wylepić formę do tary i podpiec 10 minut. Następnie wyłożyć przesmażone jabłka.
Tarta z jabłkami
Na jabłka zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w 180C przez 35-40 minut.